Corona maatregelen zomerkampen 2021

Deze zomer kregen we – nog steeds omsingeld door het coronavirus - opnieuw een ‘go’ voor onze scoutskampen. Ook bij jullie thuis wordt ongetwijfeld halsreikend uitgekeken naar dat avontuur. Gesterkt door de ervaring van vorig jaar, weten we als leidingsploeg hoe deze uitdaging aan te gaan: we gaan op kamp, maar we gaan vooral veilig op kamp. We zetten even op een rij hoe we dat met Scouts De Haan corona-proof aanpakken:

Het goede nieuws is dat onze kampen kunnen plaatsvinden zoals gepland:

Kapoenen: 5 - 10 juli in Branst

Wouters: 2 - 10 juli in Branst

Jonggivers: 2 - 10 juli in Branst

Alle leden kunnen in principe mee op kamp. Mocht er twijfel zijn om medische redenen, dan kan jullie huisarts hierover adviseren. Een update van de individuele medische steekkaart is voor iedereen een must!

Ons zomerkamp zal er in 2021 sowieso nog anders uitzien dan we gewend zijn, maar wie er vorig jaar bij was zal de aanpak zeker herkennen. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een draaiboek voorzien met concrete richtlijnen om ons kamp praktisch en organisatorisch voor te bereiden.

De basismaatregelen zien er zo uit:

  • Elk kamp bestaat uit één of meerdere ‘bubbels’ (naargelang de besmettingsgraad in ons land) van maximum 50, 100 of 200 deelnemers, begeleiding niet meegeteld. Een grotere groep wordt opgedeeld in meerdere bubbels. Kleinere takken kunnen samen een bubbel vormen. Binnen zo’n bubbel kunnen leden en leiding samenleven en spelen. Vooral met +12-jarigen onder elkaar beperken we nauw fysiek contact bij het spelen. Tussen de verschillende bubbels is er zo weinig mogelijk contact met elkaar en houden we afstand.

    Voor onze scouts wil een bubbel van 100 deelnemers automatisch zeggen dat we geen verschillende bubbels moeten maken.

  • Elke bubbel is verplicht om de gegevens bij te houden van elk extern contact. Er is een duidelijke aanwezigheidslijst en een contactenlogboek waarin alles wordt genoteerd. Bijvoorbeeld wie wanneer en waar boodschappen deed.

  • Om externe contacten te vermijden, passen we ons programma daarop aan. Om die reden is ook bezoek op kamp beperkt tot noodzakelijke visites in functie van de organisatie van activiteiten.

  • Deelnemers die drie dagen of minder voor vertrek ziek worden, al dan niet met symptomen van corona, blijven thuis. Wie besmet is met COVID-19 of onder 1 dak woont met een besmet persoon, kan tijdens de opgelegde quarantaine- of isolatieperiode niet deelnemen.

  • Bij twijfel of risicopatiënten vragen we dat ouders de huisarts consulteren voor advies.

  • Wanneer iemand ziek wordt tijdens het kamp, is er een duidelijk stappenplan: onmiddellijke afzondering met 1 leid(st)er en ouders die hun zoon of dochter zo snel mogelijk komen ophalen. Op kamp duiden we een coördinator aan als aanspreekpunt voor opvolging van maatregelen. Bij ons wordt deze taak door de aanwezige groepsleiding vervuld.

  • We hanteren de verder gekende standaardrichtlijnen zoals handhygiëne, reinigen van contactoppervlakken, zorgvuldige afwas en verplichte mondmaskers voor +12-jarigen in publieke ruimte buiten de kampplaats (we vragen om mondmaskers van thuis uit mee te geven met je kind, zie bagagelijst in kampboekjes)

    Carpoolen:

    Zoals vorig jaar wordt carpoolen afgeraden, dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk is. In veel gevallen is het niet vanzelfsprekend om op een zaterdagvoormiddag op en af naar een kampplaats te rijden. Daarom zijn er voor carpoolen deze maatregelen van toepassing:

    • In geval dat er slechts bubbels van 50 mogen zijn, mogen broers of zussen die in verschillende bubbels zaten natuurlijk meteen terug samen in de wagen. MAAR dan mag er geen ander lid meer mee. Er wordt op dat moment gekozen tussen kampbubbels door elkaar mengen OF meerdere leden van één bubbel meenemen. Zijn er dus geen broers of zussen van een andere bubbel mee, mag je als ouder een ander lid mee vervoeren uit de bubbel van je eigen zoon/dochter.

    • In het geval dat er bubbels van 100 leden mogen zijn, is het mengen van bubbels dus helemaal niet van toepassing en mogen voltallige gezinnen ook andere leden meenemen.

  • Bij elk van bovenstaande situaties waar een lid buiten het eigen gezin meegaat, wordt verplicht dat alle +12-jarigen in de wagen een mondmasker dragen, ook ouders.

Voor ons is het belangrijk dat wij goed op de hoogte zijn van deze regeling, zo zijn wij op de ophaaldag beter voorbereid en zal alles vlot verlopen. Hiervoor is het dus belangrijk dat carpoolen aangegeven wordt op het formulier met de verschillende tijdsslots.

We zullen die richtlijnen strikt volgen en kunnen terecht voor ondersteuning bij de structuur van Scouts en Gidsen Vlaanderen. We vragen van ouders, als leiding, zowel begrip als vertrouwen. Aarzel niet om bij ons aan te kloppen met welke vraag of bekommernis dan ook. We begrijpen dat er zorgen kunnen zijn en zoeken graag samen naar antwoorden of oplossingen.

Het is een stevige opdracht, maar we zijn paraat. We kijken er enorm naar uit om onze leden opnieuw de tijd van hun leven bezorgen.

Op kamp met uitzicht op weer onbezorgd jong mogen zijn? ’t Zal wel zijn!

- Jordan Peeters, Guillaume de Negri en Eva Geers